Maandag begint "Blokken" aan zijn 18e seizoen. Het quizprogramma op Eén heeft een nieuw decor, een nieuwe grafiek en een nieuwe begintune gekregen. Ook zijn er enkele kleine wijzigingen in de spelregels.

Aan het concept van de quiz wordt niet geraakt en ook presentator Ben Crabbé blijft op post. Ronde twee wordt strategischer en in de finale zullen de kandidaten op zoek moeten naar een achtletterwoord.

"Blokken" heeft een nieuwe look-and-feel gekregen. In het nieuwe decor staat een hoogtechnologische videomuur van 21 meter lang centraal.

De nieuwe begintune en de jingles zijn gecomponeerd door Bent Van Looy van Das Pop. "Zo'n generiek staat voor eeuwig in het geheugen van mensen gegrift", aldus Van Looy. "Twaalf seconden om de hele "Blokken"-wereld swingend tot leven te laten komen. Dat was het doel. Ik hoop dat het gelukt is met dit nummer, dat retro klinkt, maar wel een moderne touch heeft."

In de tweede ronde krijgen de kandidaten vanaf nu de vijf tips bij aanvang van de ronde. Op die manier kunnen ze zelf bepalen in welke volgorde ze de vijf tips willen spelen en dat per vraag voor één blokje meer.

Na 3.617 afleveringen neemt "Blokken" afscheid van het zevenletterwoord: "Om de eenvoudige reden dat alle zevenletterwoorden nu eenmaal opgebruikt zijn", klinkt het in het persbericht. Vanaf nu gaan de spelers en de kijkers op zoek naar een achtletterwoord.